Khasiat Minyak Kelapa Dara/Virgin Coconut Oil Malaysia

by adminmehr . 0 Comments

Penggunaan Minyak Kelapa Dara Boleh Mengurangkan Penyakit Kencing Manis Dan Darah Tinggi.

Minyak kelapa dara adalah sejenis minyak yang mempunyai khasiat tinggi dalam membantu manusia dalam merawat sesuatu penyakit kronik seperti kencing manis dan darah tinggi. Terdapat  banyak lagi kesan baik minyak kelapa dara ini tetapi pada topik ini kita menumpukan pada penyakit yang paling banyak dihadapi oleh rakyat Malaysia yang disebabkan oleh faktor pemakanan seharian kita pada masa kini.

Minyak kelapa dara Malaysia

Diabetis adalah satu keadaan metabolik dicirikan oleh penggunaan yang tidak mencukupi atau pengeluaran insulin yang tidak dapat menampung glukosa yang tinggi dalam darah kita.

Penyerapan Selular Tenaga;

Insulin merupakan enzim yang anda perlukan untuk menyerap tenaga daripada karbuhidrat(komplek glukosa utama). Apabila anda makan karbohidrat, badan anda menukarkannya kepada glukosa.

Glukosa akan memasuki aliran darah, insulin pankreas dan mengisyaratkan sel-sel untuk menyerap glukosa. Sel-sel ini mepaskan enzim, tranferase carnitine ,yang membenarkan glukosa memasuki mitokondria, yang merupakan enjin  sel. Bahan api adalah glukosa mitokondria. sekali gus mengisi sel.

Beberapa keadaan metabolik menyebabkan rintangan insulin, yang mana sel-sel tidak bertindakbalas terhadap insulin jadi penyerapan glukosa mereka adalah tidak mencukupi atau tidak wujud.

Asid Lemak Rantaian Sederhana;

Minyak kelapa mengandungi asid lemak rantaian sederhana,bukanya rantai panjang asid lemak yang ditemui dalam lemak tepu lain. Rantaian sederhana asid lemak  adalah cukup kecil untuk meresap ke dalm kedua-dua sel dan membran mitokondria. Oleh itu ia memerlukan pembebasan insulin, yang biasanya diperlukan untuk penyerapan sel.

Ia juga memerlukan carnitine transferase, yang biasanya penting untuk masuk ke dalam mitokondria. Dalam erti kata lain, minyak kelapa dara adalah sumber bahan api yang cepat menyerap dan sangat rendah pada indeks glisemik, serta yang optimum bagi mereka yang mempunyai penyakit kencing manis.

Khasiat Minyak Kelapa DaraAsid Laurik;

Minyak kelapa dara mempunyai tahap asid laurik, asid lemak rantaian sederhana yang diperlukan badan untuk menukar kepada monolaurin. Bahan ini boleh membantu untuk menurunkan kolesterol LDL, yang secara langsung menberi manfaat kepada pengidap disbetes.. Ia juga bertindak sebagai anti oksida, antiviral,  serta kepada aktiviti antibakteria.

Prostaglandin;

Kebanyakan lemak tepu di pasaran mempunyai asid lemak OMEGA 6 yang tinggi. Ia banyak terdapat pada pada lemak haiwan seperti mentega dan juga minyak sayuran seperti soya dan jagung terutamanya.

Omega 6 poliunsaturated ini akan ditukarkan oleh badan kita kepada enzim prostaglandin yang mana peningkatan prostaglandin ak akan menyebabkan darah menjadi pekat seterusnya menyebabkan lemak tersumbat di dinding salur darah yang dipanggil atreosklerosis.

Apabila salur darah menyempit akibat tersumbat, maka tekanan darah akan meningkat. Sekali lagi kelebihan minyak kelapa dara mengandungi asid lemak rantaian sederhana sangat membantu dan bukanya rantai panjang asid lemak yang ditemui dalam lemak tepu. Asid lemak rantaian sederhana ini mengandungi Omega 6 poliunsturated yang paling sedikit, dimana prostaglandin yang dihasilkan adalah sifar. Jadi atreosklerosis akan dapat dielakkan seterusnya membantu menurunkan tekanan darah tinggi.

Terdapat banyak bukti bahawa kebaikan minyak kelapa dara memang tidak disangkal lagi dan penggunaan minyak kelapa dara adalah pilihan yang baik,untuk pelbagai jenis penyakit  dan bukan sahaja untuk pesakit kencing manis dan darah tinggi.

Dengan mengamalkan pengambilan minyak kelapa dara ini diharap akan mengurangkan kebergantungan pesakit kepada ubat-ubatan kencing manis ataupun darah tinggi yang sedia ada, seterusnya pengembalikan kualiti kesihatan pada tahap optimum.

Kepada mereka yang tidak mempunyai penyakit,menggantikan minyak yang tidak sihat dalam diet anda dengan minyak kelapa dara boleh membantu mencegah kencing manis atau darah tinggi.

Ini dapat mengekalkan dan merendahkan tahap kolesterol dan mengawal gula dalam darah. Namun ,sentiasalah berbincang tentang perubahan diet anda dengan doktor  , terutamanya jika anda mempunyai diabetes atau darah tinggi.

 

Artikel oleh; Dr.Norzaidi Zakaria (Ketua PERDIM Selangor)

Dipetik daripada surat khabar MINGGUAN MALAYSIA

Ahad 18 oktober 2015

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

captcha

Please enter the CAPTCHA text

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>