Buah Kurma : Khasiat dan Sunnah.

by adminmehr . 0 Comments

         Kurma adalah buah,makanan,ubat,minuman dan gula-gula.

Mozafatti Dates

  Kurma adalah makanan wajip ketika berbuka puasa.Kurang lengkap jika tidak makan kurma semasa berbuka puasa.

Buah-buahan mengandugi tenaga dan kalori yang rendah maka tidak kurangnya kurma.Dengan kandungan karbohidrat yang tinggi kurma menjadi sumber tenaga yang tinggi juga tertinggi berbanding  buah-buahan lain.

Bagi orang yang cukup makan kurma pada waktu sahur akan menjadi segar dan tahan lapar kerana serat yang tinggi terkandung di dalamnya.Kurma boleh dimanfaatkan untuk pelbagai hidangan seperti aneka produk roti,gula-gula,aiskrim dan sirap.Di negara-negara Timur Tengah kurma biasanya diambil bersama hasil olahan susu.Madinah Dates

Kurma mengandugi beberapa bahan yang bermanfaat untuk kesihatan,antaranya ialah kalium,salisilat,karbohidrat dan vitamin. Mineral banyak ditemui dalam kurma.Magnesium dan kalium berada dalam jumlah yang cukup membantu prestasi tubuh menjadi lebih baik.Dalam Al-Quran buah kurma  disebut sebanyak 20 kali,menandakan pentingnya buah yang istimewa ini.

Kurma tidak mengandungi vitamin c.Oleh sebab itu digabungkan kurma dengan buah-buahan lain seperti tembikai,limau,jambu,tembukai susu  dsb untuk menyeimbangkan nutrisi seharian.Nilai jualan kurma menjadi tinggi dan lumayan kerana kurma bukan saja asli,berkhasiat bahkan rasanya juga sedap dan menjadi kegemaran ramai.

>  Lihat jenis kurma <

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

captcha

Please enter the CAPTCHA text

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>