Khasiat Minyak Kelapa Dara/Virgin Coconut Oil Malaysia

Penggunaan Minyak Kelapa Dara Boleh Mengurangkan Penyakit Kencing Manis Dan Darah Tinggi.

Minyak kelapa dara adalah sejenis minyak yang mempunyai khasiat tinggi dalam membantu manusia dalam merawat sesuatu penyakit kronik seperti kencing manis dan darah tinggi. Terdapat  banyak lagi kesan baik minyak kelapa dara ini tetapi pada topik ini kita menumpukan pada penyakit yang paling banyak dihadapi oleh rakyat Malaysia yang disebabkan oleh faktor pemakanan seharian kita pada masa kini.

Kisah Manna Wa Salwa/Apa Dia Gum Arabic @ Gum Akasia

“Dan Kami telah menaungi kamu dengan awan (dari panas matahari di padang pasir) dan Kami turunkan kepada kamu “Manna dan “Salwa”, (serta Kami berfirman):

“Makanlah dari makanan-makanan yang baik yang Kami telah kurniakan kepada kamu”.

Al-Baqarah Ayat: 57

Setelah Nabi Musa a.s berjaya membawa keluar Bani Israil dari Mesir menuju ke Palestin, rombongan

Sidr Honey / Sejarah Madu Sidir

Honey from Sidr tree flowers is prized for its richness in content. The Sidr tree has been used for long in treating various diseases.  

MADU SIDR/KHASIAT DAN KEAJAIBAN MADU SIDR

PENGENALAN MADU SIDR                                                

Madu Sidr dikenal pasti sebagai madu lebah terbaik, paling berkualiti dan termahal di dunia. Ianya merupakan madu yang mempunyai keistimewaan tersendiri dari sudut rasa, aroma kandungan zat dan khasiat yang diiktirafkan paling baik.

Bunga Saffron@Zaafaran Untuk Kecantikan/Cara menggunakan Saffron.

Saffron adalah stigma bunga berwarna kuning kemerahan yang berasal dari Asia Barat Daya. Saffron dipanggil juga dengan nama”Zafran” dalam Bahasa Sepanyol. Terdapat hampir tiga suku daripada pengeluaran dunia saffron adalah dari Sepanyol, khususnya di kawasan-kawasan Castilla-La Mancha. Saffron Sepanyol sangat  berharga kerana mempunyai  kualiti yang tinggi.

Saffron  sentiasa dianggap sebagai rempah yang sangat berharga. Malah, pada suatu ketika ia telah  digunakan sebagai mata

Khasiat Dan Ciri-Ciri Kurma Nabi Ajwa

AJWA! KURMA KEGEMARAN RASULULLAH.                  

Di bulan Ramadhan kurma memang paling banyak diminati. Mulai dari yang murah hingga yang paling mahal iaitu kurma Ajwa atau kurma Nabi. Bentuknya yang berkedut  dan bulat dengan warna kehitaman sangat memikat. Apa yang membuat kurma ini  istimewa?

Fakta Dan Sejarah Air Zam Zam/Khasiat Air Zam Zam

Sejarah Adanya Air Zam-Zam
Sudah menjadi kebiasaan di masyarakat kita, jika ada sanak saudara atau teman yang pulang dari haji atau umh, kita akan meminta doa dan ‘oleh-oleh’ yang lain. Selain doa, air zam-zam adalah ole-ole yang paling ditunggu-tunggu.  Air yang satu ini  khasiatnya  tidak  dapat ditemui dalam air lainnya. Tapi, tahukah anda bagaimana sejarah air zam-zam itu?

Uses For Vinegar(Khal)/ Cuka Makanan Sunnah

Vinegar is considered as one of the key remedies from Islamic Medicine and there are a number of Sahih Hadith which the Messenger of Allah (sallAllahu alayhi wassallam) is said to have praised it.

How To Use Black Cumin Seed/Cara Menggunakan Minyak/Biji Habbatussauda.

HabbatusSauda, Habbat al-Barakah  :

Other Name: Fennel Flower, Black Cumin Nigella sativa; Ranunculaceae (Buttercup Family)               

Native to the Mediterranean and grown throughout the Middle East and parts of Asia, Nigella sativa is cultivated for its seeds, which are known as the “seeds of blessing.” For the Arabs, black seed is not only

Madu Arab Al Shifa/Khasiat Madu Al Shifa

Madu Arab Al Shifa berasal dari Saudi Arabia, madu ini  terkenal di seluruh dunia kerana kualiti madunya yang baik dan mempunyai khasiat yang luar biasa dan dapat dikategorikan sebagai madu no.1 .

Tip Cegah Penyakit Kanser. / Cara Mengelak Kanser.

LANGKAH-LANGKAH UNTUK MENJAUHI DARIPADA PENYAKIT KANSER.:

1- Elakkan penggunaan gula berlebihan kerana gula adalah “makanan kanser”.

2- Kurangkan makanan berasid seperti daging merah, minuman berkafein, makanan laut dan jeruk kerana sel kanser aktif dalam persekitaran berasid.

3- Kekalkan berat badan yang ideal kerana lemak yang berlebihan akan menghasilkan estrogen yang menggalakkan pertumbuhan sel kanser.

4- Amalkan meminum segelas besar jus organik sayuran setiap hari seperti bayam, saderi, lobak, timun dan brokoli.

HABBATUS SAUDA@ JINTAN HITAM SEBAGAI UBAT SEGALA PENYAKIT.

HABBATUS SAUDA@JINTAN HITAM SEBAGAI PENAWAR SEGALA PENYAKIT KECUALI MATI.

Habbatus sauda sebagai ubat segala penyakit ini diasaskan daripada hadis yang diriwayatkan daripada Abu Hurairah r a bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda:”Pada habbatus sauda terdapat penawar segala penyakit kecuali mati”. (Riwayat Al Bukhari no.5687)

Hadis di atas menjelaskan bahawa habbatus sauda adalah sebagai ubat segala penyakit dan apa yang disabdaakan oleh Nabi adalah wahyu kerana segala yang disebabkan oekeh Nabi bukanlah  daripada kehendak baginda tapai ia sebenarnya wahyu.

Justeru,informasi penting bagi manusia bahawa penyakit dapat diubati dengan

Khasiat Cuka(Khal)Buah-buahan /Pembekal Cuka Kurma

HASIL KAJIAN DAN MANFAAT CUKA BUAH/KHAL(ANGGUR,KURMA,APEL,BUAH TIN)

                                  Diriwayatkan daripada Aisyah r.ha.,beliau berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda ,”Sebaik-baik penyedap rasa atau lauk ialah cuka”.(Riwayat Ibnu Majah no.3316)

Dalam hadis sahih riwayat Muslim,Rasulullah SAW mengulangi sebanyak dua kali perkataan seperti hadis di atas.Menurut kitab-kitab perubatan Islam,ulama perubatan Islam menyebut bahawa pengulangan sebanyak dua kali oleh Nabi SAW ini ialah satu penegasan dan kepentingan cuka untuk kesihatan umatnya.

Cara Makan Habbatus Sauda Biji/Serbuk

Khasiat Dan Kegunaan Habbatus Sauda Biji Dan Juga Serbuk:

Orang Melayu jarang menggunakan herba Jintan hitam ini.Dalam bahasa inggeris disebut black cumin seed. Ia lebih digunakan oleh masyarakat India terutama dalam masakan kari. Herba hitam ini sama penting dengan rempah penyedap masakan lain seperti jintan putih,jintan manis. ketumbar, bunga cengkih, kulit kayu manis dan sebagainya.

Keajaiban Habbatus Sauda/Pembekal Habbatus sauda Biji(Iran).

Habbatus Sauda sebagai ubat bagi semua penyakit

Habbatus Sauda atau dikenali sebagai Jintan Hitam Arab adalah biji sejenis tumbuhan yang tu
mbuh di Asia Tengah. Nama saintifiknya ialah Nigela Sativa.Kemudian ia ditanam secara meluas di utara Afrika terutama Mesir, selatan Eropah, Syria dan Asia Tengah seperti Iran dan India.Ketinggian khasiat tumbuhan itu diperakui oleh ramai cendekiawan silam, ratusan saintis dan pakar perubatan di seluruh dunia.

Pemakanan Sihat – Mencegah dan Merawat Kanser./Pengedar Air Zam Zam & Madu Al Shifa Malaysia

Kanser melemahkan sistem imunisasi seseorang.Pemakanan seimbang boleh menguatkan sistem pertahanan tubuh dan melawan semula jangkitan penyakit.Diet sihat mempercepatkan penyembuhan tisu rosak akibat kanser atau kimoterapi.Rawatan kimoterapi boleh membuatkan seseorang kurang selera makan.

Kadangkala  pesakit dijangkiti penyakit ulser dalam mulut dan lidah menyebabkan rasa menelan dan mengunyah.Akibat dari menjalani proses kimoterapi, akan hilang selera makan,pesakit berasa penat dan emosi tertekan.Keadaan sukar ini akan berlarutan sehingga berminggu atau berbulan

Apabila makan badan menjadi kuat dan melawan jangkitan kuman,membaiki tisu yang rosak akibat kimoterapi.Kesimpulannya pesakit perlu menyedari kepentingan diet seimbang untuk mengawal pembiakan sel kanser.Jika pesakit mengamalkan diet yang sama seperti sebelumnya,ia akan membahayakan.Selain  pemakanan seimbang,pesakit mesti mengamalkan gaya hidup sihat iaitu rehat mencukupi,mengawal emosi,perbanyakan membaca Al-Quran,berzikir dan melakukan solat sunat untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Bila hati dekat dengan Allah akan lebih tenteram dan reda atas penyakit yang dihadapi. Nabi Muhammad SAW ” Berubatlah kamu dengan dua perkara – Madu dan Al-Quran”.(Hadis Riwayat Ibnu Majah)

 MADU adalah ubat segala penyakit.Tetapi dengan Syarat tidak menjadikan MADU  atau ubat sebagai pegangan menyebabkan kita sembuh.Ia adalah dengan keizinan Allah semata-mata untuk menyembuhkan kita.

Pnyakit kanser wajar  mengamalkan sunnah Nabi iaitu dengan menggantikan pengambilan gula dengan madu kerana sifat alkalinya yang tinggi.Kajian saintis barat  menunjukkan madu sebagai satu alternatif sihat mengganti gula..

Disebut dalam Hadis Abu Dzar bahawa Nabi bersabda tentang AIR ZAMZAM. “Sesungguhnya AIR ZAMZAM itu berkat

Pemakanan Cegah Kanser

         Apa Itu Diet Beralkali?

DIET beralkali melibatkan pengambilan minimum makanan BERASID spt daging merah(lembu dan kambing),ayam,ikan,makanan laut,makanan beasaskan susu spt mentega,keju,ais krim,tepung,teh,kopi,makanan segera,minuman soda dan gula.Kebanyakannya makanan asasi dan kesukaanrakyat malaysia.Makanan ini meningkatkan kandungan asid dalam badan seseorang.

Diet beralkali tinggi adalah makanan berunsur sayur-sayuran,buah-buahan,biji-bijian,KURMA,habatus-sauda,MADU,jus buah-buahan,teh hijau dan makanan berunsur soya spt tempe dan tau fu faa.  Makanan ini meninggalkan atau persekitaran tubuh beralkali.

Buah Kurma : Khasiat dan Sunnah.

         Kurma adalah buah,makanan,ubat,minuman dan gula-gula.

Mozafatti Dates

  Kurma adalah makanan wajip ketika berbuka puasa.Kurang lengkap jika tidak makan kurma semasa berbuka puasa.

Buah-buahan mengandugi tenaga dan kalori yang rendah maka tidak kurangnya kurma.Dengan kandungan karbohidrat yang tinggi kurma menjadi sumber tenaga yang tinggi juga tertinggi berbanding  buah-buahan lain.

Bagi orang yang cukup makan kurma pada waktu sahur akan menjadi segar dan tahan lapar kerana serat yang tinggi terkandung di dalamnya.Kurma boleh dimanfaatkan untuk pelbagai hidangan seperti aneka produk roti,gula-gula,aiskrim dan sirap.Di negara-negara Timur Tengah kurma biasanya diambil bersama hasil olahan susu.Madinah Dates

Kurma mengandugi beberapa bahan yang bermanfaat untuk kesihatan,antaranya ialah kalium,salisilat,karbohidrat dan vitamin. Mineral banyak ditemui dalam kurma.Magnesium dan kalium berada dalam jumlah yang cukup membantu prestasi tubuh menjadi lebih baik.Dalam Al-Quran buah

PEMBEKAL KURMA DAN BUAH TIN KUALA LUMPUR

THE BENEFITS OF FIGS OF PREGNANT WOMAN                                                 

10 Reasons Pregnant Women Should Eat More Figs!

1. Figs have a higher overall mineral profile than any other common fruit or vegetable. They are particularly high in calcium, iron, potassium, and zinc, key nutrients for a healthy pregnancy.

2. The high potassium content of figs may help to control blood pressure and therefore, the hypertension associated with preeclampsia, a dangerous pregnancy condition.

3. The mineral content of figs closely resembles that of human breast milk!

KHASIAT MINYAK ZAITUN/OLIVE OIL BENEFITS.

Tumbuhan zaitun mempunyai ketinggian 3 meter, berdaun hijau terang dan berbuah ungu gelap. Menurut pengamal hadith, setelah taufan nooh melanda, tumbuhan zaitun adalah yang pertama kelihatan. Buah zaitun kaya dengan vitamin A, B1, B2, C, D, E, K dan besi. Buah yang terbaik untuk dimakan adalah daripada Greece, “Kalamata olive” berwarna ungu gelap, berbentuk buah badam dan bersaiz ½” ke 1″. Ia dipek dan dipasarkan dalam minyak zaitun atau cuka. Buah2 untuk tujuan ini akan dipetik atau digugurkan tetapi dibiarkan matang untuk penghasilan minyak. Buah zaitun digred mengikut tahun ia diambil dari pokok, jenis dan saiz.
Kebanyakan minyak yang dikomersialkan diproses secara menghapus zat pemakanannya. Adalah penting untuk menggunakan minyak zaitun tulen daripada yang jernih di pasaran. Minyak zaitun yang tulen adalah ekstrak pertama buah zaitun tanpa penggunaan bahan kimia atau haba bagi mempastikan kadar asid yang rendah. Hanya minyak zaitun tulen mempunyai serangan terhadap penyakit. Ia bukan sahaja menyihatkan tetapi juga menambah perisa dalam masakan.
 Minyak zaitun boleh digunakan untuk dalaman (kesihatan) juga luaran (kecantikan). Ia merupakan syarat utama untuk gaya hidup yang lebih sihat. Ia digunakan dalam pembuatan produk kecantikan kerana ciri2nya yang boleh melembutkan kulit. Ia merupakan minyak semulajadi yang terbaik dan pilihan utama untuk tumbesaran. Paras asid yang rendah memudahkan  penghadaman berbanding lemak lain. Vitamin E dalam minyak zaitun merendahkan kolesterol LDL, tekanan darah dan risiko sakit jantung koronari. Vitamin K pula menghalang darah dari melekit dan membeku. Kesimpulannya, minyak zaitun tulen mengandungi perlindungan kesihatan, ia mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, arteriosklerosis dan pelbagai masalah akibat proses penuaan.

KURMA RAMADHAN 2012/Kenapa kita makan Kurma semasa bulan Ramadhan ?

Dalam tempoh Ramadhan.Semasa berpuasa dari matahari terbit hingga ke terbenam matahari,tubuh badan kita akan

mengalami gangguan masalah kesihatan ringan seperti sakit kepala,gula dalam darah menjadi rendah dan kelesuan.

Untuk mengelakan masalah tersebut seseorang perlu berhati-hati memantau tabiat makan  sehingga berakhirnya ibadah puasa pada hari itu

KURMA adalah sumber terbaik SERAT,GULA,MAGNESIUM,KALIUM dan KARBIHIDRAT KOMPLEKS yang akan membantu tubuh badan kita mengekalkan kesihatan yang optimum.

KARBOHIDRAT KOMPLEKS yang terdapat di dalam Buah KURMA juga membantu tubuh mencerna makanan dengan perlahan supaya kita rasa kenyang walaupun makan dalam kadar yang sedikit.Ianya jauh lebih baik daripada makanan yang digoreng,kuih muih dan lemak  yang dihadam dengan cepat,menyebabkan kita sering lapar dan sering makan berlebihan.

Sejarah Kurma Ajwa@ Kurma Nabi

SEJARAH KURMA AJWA :

Ini untuk berkongsi kisah asal-usul adanya buah kurma Ajwa ini yang dikatakan bermula selepas Nabi Muhammad S.A.W menanamnya sendiri. Diceritakan Pada suatu hari Rasulullah S.A.W sedang berpuasa dan apabila tiba waktu untuk berbuka puasa satu makanan pun tidak ada untuk dimakan oleh baginda.

Ciri-ciri Kurma Madinah(Kurma Mabroom).Pengedar kurma Madinah KL.

  Kurma MABROOM berasal dari Madinah, Arab Saudi.Kurma Mabroom merupakan salah satu jenis kurma kering yang dijual dalam kuantiti yang besar pada bulan Ramadhan.Buahnya bersaiz besar dan panjang sesuai dijadikan hamper atau hadiah menjelang Ramadhan.Merupakan kurma eksklusif jenis primium.

Kurma Mabroom tidak mengandungi sodium, ia selamat diambil oleh pesakit tekanan darah tinggi.Kurma jenis ini mengandungi kandungan Potassium 2 kali ganda lebih dari Pisang.

Lain-lain kebaikan kurma Mabroom

  • Mengandungi kandungan Fiber,Vitamin dan Mineral yang tinggi
  • Merupakan snek yang lazat ,berkhasiat dan semulajadi.
  • Bertindak menurunkan kadar kolesterol.
  • Rasanya sangat istimewa dan boleh juga diisi dengan badam
  • Kurang manis .kering tetapi lembut.

>klik di sini untuk order kurma Mabroom<

 

 

Ciri-Ciri Kurma Nabi@ Kurma Ajwa /Features Of Ajwa Dates.

Kurma Ajwa termasuk dari jenis kurma yang berasal dari Madinah.Warnanya hitam.Merupakan jenis kurma Madinah yang paling berkhasiat dan memiliki nilai peubatan yang tinggi.

Jenis kurma yang  masih ada hingga sekarang. Boleh didapati di pasar-pasar kota Madinah, dengan ciri yang sama,dan  harganya amat tinggi. Kurma ‘Ajwa, seperti juga kurma-kurma lain, memiliki ukuran yang berbeza-beza. Namun kebanyakan berukuran sedang. Masing-masing memiliki harga berbeza-beza.

Khasiat Buah Kurma /Health Benefits Of Dates.

Dates are a great source of dietary fiber. The American Cancer Society recommends that you consume 20-35 grams of dietary fiber a day. Dietary fiber comes in two forms – soluble and insoluble. Each serves a valuable function. Insoluble fiber increases the rate at which food moves through the digestive system. Soluble fiber may help control diabetes by decreasing elevated blood glucose levels. Soluble fiber also had been found to help lower serum cholesterol levels, particularly undesirable low density lipoprotein (LDL) cholesterol.

Dried Apricots Benefits / Khasiat Buah Apricot

Dried apricots benefits are similar to those acquired from apples,bananas, or oranges. Whether fresh or dried, apricots are known to supply your diet with Vitamin C, Vitamin A beta-carotene, iron, and potassium among others.

The golden-orange fruits are also popular because they contain low levels of calories. For instance, for every 3 apricots you consume, you get around 50 calories.Canned dried apricots last longer and are available all year round. This is also the main reason as to why most people prefer dried apricots to fresh ones.

Khasiat Buah Tin@Figs / Manfaat & Kelebihan Buah Tin

Selain dari kurma yang telah diketahui umum akan khasiat and hikmah memakannya, buah tin juga sangat bermanfaat kepada umat manusia seperti yang diterangkan dalam surah At-Tin (surah ke 95 dalam Al-Quran) dimana Allah telah bersumpah di atas nama buah tin dan buah zaitun. Apakah keistimewaan buah tin dan buah zaitun ini sehinggakan Allah bersumpah diatasnya?

Khasiat & Kebaikan Kismis@Raisins

Kismis dihasilkan daripada proses penghidratan ke atas buah anggur samaada penghidratan menggunakan cahaya matahari ataupun menggunakan ketuhar. Antara jenis2 kismis yang popular adalah Sultana, Malaga, Monukka, Zante Currant, Muscat dan Thompson seedless.Perlu di fahami HPA menyediakan terbaik kismis hitam yang tidak campur sulfur (belerang) semasa proses pengeringan asli di bawah matahari untuk lebih Vit.E

Recent Products

Featured Products